Αριθμ.102791/ΓΔ4 (ΦΕΚ 5130/τ.Β/10-09-2024)

Έτος, Διακοπές και Αργίες

Το διδακτικό έτος για τα ίδια σχολεία αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Το διδακτικό έτος στο Γενικό Λύκειο χωρίζεται σε δύο (2) περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Το Α’ τετράμηνο διαρκεί από την 11η Σεπτεμβρίου έως την 20η Ιανουαρίου. Το Β’ τετράμηνο διαρκεί από την 21η Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων.

Οι γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες, διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β’ τετραμήνου, στις εξεταστικές περιόδους Μαΐου – Ιουνίου, καθώς και την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου έως την έναρξη των μαθημάτων, όπου η περίοδος αυτή προβλέπεται.

Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωση τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων, β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών. Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία του, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί ανά εβδομάδα, τουλάχιστον, το Σχολικό Συμβούλιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μόλις εξομαλυνθεί η λειτουργία του σχολείου, ο/η Διευθυντής/ντρια συγκαλεί αμέσως το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών τον τρόπο αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών και ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης και ο Σύλλογος αποφασίζει σχετικά. Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών υποβάλλεται στον/στη Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ενημέρωση.

Διακοπές – Αργίες -Εορταστικές Εκδηλώσεις

Διδασκαλία μαθημάτων δεν διεξάγεται και εξετάσεις δεν διενεργούνται κατά τις ακόλουθες χρονικές περιόδους του σχολικού έτους:
α) Διακοπές Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου.
β) Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Ημέρες αργίας των Γενικών Λυκείων ορίζονται:
α) όλες οι Κυριακές
β) οι θρησκευτικές εορτές του Αγίου Πνεύματος και των Τριών Ιεραρχών,
γ) οι εθνικές επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου
δ) η Καθαρά Δευτέρα
ε) η 1η Μαΐου
στ) οι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ημέρες αργίας για την έδρα κάθε σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής. (6η Δεκεμβρίου, 14η Μάϊου)

Φοίτηση μαθητών/τριών

Για να μπορέσουν οι μαθητές του Γενικού Ενιαίου Λυκείου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της προαγωγής σε επόμενη τάξη ή /και αποφοίτησης τους από το σχολείο ( επαρκής φοίτηση ) πρέπει  να παρακολουθούν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Αυτό σημαίνει ότι  πρέπει να φροντίζουν  

  1. να μην συμπληρώσουν πάνω από 50 απουσίες ( ανεξάρτητα από το λόγο στον  οποίο οφείλονται = αδικαιολόγητες ) κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 
  2. να μην συμπληρώσουν πάνω από 114  συνολικά απουσίες με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες που υπερβαίνουν τις 50 μέχρι τις 114 να είναι δικαιολογημένες ( 64 δικαιολογημένες, ο τρόπος δικαιολόγησης δίνεται παρακάτω )  
Ποιοι ευθύνονται για την παρακολούθηση των απουσιών: 

 Οι γονείς ή κηδεμόνες σου, καθώς και όποιος έχει την ευθύνη της επιμέλειάς σου, είναι υπεύθυνοι να παρακολουθούν τις  απουσίες σου. Αν κάνεις 25 απουσίες (είτε δικαιολογημένες είτε αδικαιολόγητες), ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματός σου πρέπει να ενημερώσει αμέσως τους γονείς σου με κάθε δυνατό τρόπο, όπως μέσω τηλεφώνου, email, μηνύματος στο κινητό ή επιστολής. Αν λείψεις τρεις συνεχόμενες ημέρες, ο καθηγητής επικοινωνεί πάλι με τους γονείς σου για να μάθει τον λόγο της απουσίας σου. Κάθε μήνα, αν έχεις νέες απουσίες, οι γονείς σου θα ενημερώνονται ξανά.  

Ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει τη φοίτηση στην ίδια τάξη (ανεπαρκής φοίτηση ) αν δεν ισχύουν τα παραπάνω αριθμητικά όρια απουσιών λαμβάνοντας υπόψη και τα παρακάτω 

  • Κάθε απουσία μετράει ως μία για κάθε μάθημα, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. 
  • Αν κάποιος μαθητής έρθει μετά την είσοδο του δασκάλου στην αίθουσα, θεωρείται απουσία. 
  • Αν ένας μαθητής λείπει από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις του σχολείου, αυτό θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία. Αναλυτικότερα, απουσία μαθητή από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία ( με τον αριθμό των αδικαιολόγητων απουσιών να ορίζεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα της αντίστοιχης  ημέρας π.χ. αν την ημέρα που γίνεται μια αθλητική εκδήλωση το ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 διδακτικές ώρες, ο μαθητής θα λάβει 6 αδικαιολόγητες απουσίες.  
  • Ομοίως, απουσία μαθητή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία ( ισχύει ό,τι και για τις πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις ) 
  • Αν λείπει κάποιος μαθητής από εκδρομή και δεν παραμένει στο σχολείο για να παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, η απουσία του καταγράφεται ως αδικαιολόγητη. Αναλυτικότερα, απουσία μαθητή από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής του.  Σε περίπτωση που, κατά την πλήρως αιτιολογημένη κρίση του Συλλόγου
    Διδασκόντων/ουσών, η συμμετοχή του μαθητή στον περίπατο ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατη, οι απουσίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης. Στις εκδρομές στις οποίες δεν συμμετέχουν οι μαθητές χωρίς όμως να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία υπουργική απόφαση, οι απουσίες καταχωρίζονται ως αδικαιολόγητες απουσίες.
     
  • Ειδικότερα σύμφωνα με την  παρ.  3 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α’ 199): «Για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φοίτηση τους θεωρείται επαρκής όταν: αα) το σύνολο των επιπλέον απουσιών δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των προβλεπόμενων από το οικείο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα και αβ) οι επιπλέον από τις προβλεπόμενες κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν λείπεις λόγω ασθένειας.

Tο άρθρο 26 αναφέρει τα παρακάτω: Στην περίπτωση που μαθητής απουσίασε για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο (2) ημέρες πρέπει ο γονέας/κηδεμόνας (που έχει την επιμέλεια του  μαθητή)  να φέρει ίδιος  ή να στείλει ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι και τη δέκατη (10) εργάσιμη ημέρα από την επιστροφή του μαθητή στο Σχολείο, βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, στην οποία να αναγράφεται το είδος και η διάρκεια της ασθένειας. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες. Μετά την ανωτέρω προθεσμία κανένα δικαιολογητικό υποβαλλόμενο εκπρόθεσμα δεν γίνεται δεκτό σε καμία περίπτωση. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται μαζί με αίτηση του γονέα/κηδεμόνα. Στην περίπτωση που μαθητής  απουσίασε για λόγους ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών από το Σχολείο μέχρι  και  δύο (2) ημέρες πρέπει  ο γονέας/κηδεμόνας ( που έχει την επιμέλεια του μαθητή)  να φέρει υπεύθυνη δήλωση ο ίδιος ή να την στείλει ηλεκτρονικά μέχρι και τη δέκατη (10) εργάσιμη ημέρα από την επιστροφή  του μαθητή στο Σχολείο. Με τον τρόπο αυτό ο γονέας/κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει τις απουσίες συνολικά μέχρι 5 (πέντε) ημέρες για όλο το διδακτικό έτος. Αναλυτικότερα,αν λείψεις από το σχολείο για πάνω από δύο ημέρες λόγω ασθένειας, οι γονείς σου πρέπει να φέρουν στο σχολείο βεβαίωση από γιατρό (ή να τη στείλουν ηλεκτρονικά) μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα που επιστρέφεις. Αν δεν φέρουν τη βεβαίωση εγκαίρως, οι απουσίες δεν θα θεωρηθούν δικαιολογημένες. Για απουσίες δύο ημερών λόγω ασθένειας ή άλλου σοβαρού οικογενειακού λόγου, αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς, που πρέπει να προσκομιστεί ή να σταλεί μέσα σε 10 ημέρες. Οι γονείς μπορούν να δικαιολογήσουν συνολικά μέχρι 5 ημέρες απουσίας για όλο το σχολικό έτος. Δεν θεωρούνται δικαιολογημένες απουσίες, μεμονωμένες ή συνεχείς, μαθητών όταν πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια του Διευθυντή ή του Σχολείου σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας του Σχολείου. Δεν προβλέπεται η ανάθεση εργασίας σε μαθητή από τον  Διευθυντή της σχολικής μονάδας χωρίς την καταχώριση αδικαιολόγητης απουσίας.  Όταν πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας), μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του Διευθυντή του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα ανάλογα με την περίπτωση. 

  • Οι μαθητές που έχουν κλείσει τα 18, είναι υπεύθυνοι να ενημερώσουν το σχολείο για τον λόγο των απουσιών τους

 

Απουσίες που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης

 

Για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών δεν προσμετρώνται στο σύνολο των απουσιών

α) Απουσίες, κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, μαθητών που συμμετέχουν   σε εγκεκριμένες δραστηριότητες έξω από το σχολείο, 

β) Απουσίες για συμμετοχή σε Συμβούλιο Επιλογής Οπλιτών, η οποία βεβαιώνεται νόμιμα,  

γ) Απουσίες για θρησκευτικές εορτές, όπως  απουσίες μαθητών: γγ) του Μουσουλμανικού Θρησκεύματος κατά τις ημέρες των εορτών Εΐντ Αλ-Φιτρ (Σεκέρ Μπαϊράμ) και Εΐντ Αλ-Αντχά (Κουρμπάν Μπαϊράμ), καθώς και την επόμενη ημέρα αυτών. Για να μην ληφθούν υπόψη οι απουσίες της περίπτωσης αυτής, πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1989 (Α’ 75), του μαθητή ή των γονέων/κηδεμόνων/ασκούντων την επιμέλεια του εάν είναι ανήλικος, με την οποία θα δηλώνονται οι ημερομηνίες των ανωτέρω, 

δ) Απουσίες λόγω μετεγγραφής σε άλλο σχολείο, μέχρι τρεις ημέρες. Αναλυτικότερα, απουσίες μαθητών που πραγματοποιήθηκαν λόγω της μετεγγραφής τους σε Γυμνάσιο ή ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. μέχρι τρεις (3) ημέρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι απουσίες που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα έκδοσης του υπηρεσιακού σημειώματος μετεγγραφής, 

ε) Απουσίες μαθητών/τριών που δεν παρακολουθούν μαθήματα αλλά είναι στο σχολείο. Αναλυτικότερα, απουσίες μαθητών οι οποίοι απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους στη διδασκαλία μαθημάτων, αλλά την ώρα πραγματοποίησης της διδασκαλίας παρευρίσκονται στο σχολείο, σύμφωνα με το άρθρο 22,  

στ) Απουσίες μαθητών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες καθιστούν αντικειμενικά δύσκολη την προσέλευση στο σχολείο, 

ζ)  Απουσίες μαθητών/τριών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κινητικότητας στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα, απουσίες μαθητών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα μακροχρόνιας κινητικότητας στο εξωτερικό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες, με την προϋπόθεση ότι με την επιστροφή τους  φέρουν στο σχολείο σχετική βεβαίωση από την οποία βεβαιώνεται η φοίτησή τους κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους, 

 η) Απουσίες μαθητών οι οποίες οφείλονται σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων Κ.Τ.Ε.Λ. που βεβαιώνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη ή σε απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που βεβαιώνεται από τον οικείο φορέα δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό φοίτησης μαθητών, εφόσον αυτοί χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβούν στο σχολείο,  

θ) Απουσίες μέχρι δύο (2) ημερών για επισκέψεις σε κέντρα υποστήριξης μαθητών με ειδικές ανάγκες. Αναλυτικότερα, απουσίες ως δύο (2) ημερών που πραγματοποιούνται για πρωινές επισκέψεις στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για διερεύνηση και πιστοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.  

 

Απουσίες μέχρι 24 ημερών δεν υπολογίζονται για μαθητές με σοβαρά  προβλήματα υγείας, αν το δηλώσουν με ιατρική γνωμάτευση. 

Αναλυτικότερα καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες έως είκοσι τεσσάρων (24) ημερών για όλο το διδακτικό έτος: 

α) για τους μαθητές που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συστηματικά μετά από νεφρική ανεπάρκεια ή υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση,  

β) για τους μαθητές που υποβάλλονται σε θεραπεία αποδοχής μοσχεύματος 

γ) για τους μαθητές που πάσχουν από όλων των τύπων νεοπλασίες και υποβάλλονται σε θεραπεία συντήρησης,  

δ) για τους μαθητές που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με τις προϋποθέσεις που ορίζει η υπό στοιχεία Γ2/2209/1998 (Β’ 314) υπουργική απόφαση, 

ε) για τους μαθητές που πάσχουν από μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα καθώς και για όσους πάσχουν από αιμορροφιλία.  

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι γονείς/ κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών ή οι ίδιοι, αν είναι ενήλικοι, θα πρέπει:  

    1. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας.
    2. Να φέρουν, με αίτησή τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης, πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή  εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήματος  Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή  από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του μαθητή, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή του Κέντρου ή  δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής.  

 

Απουσίες μέχρι 20 ημερών για έκτακτα ιατρικά περιστατικά, αν το δηλώσουν με  ιατρική γνωμάτευση. 

Αναλυτικότερα, καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών μέχρι είκοσι (20) ημερών για όλο το διδακτικό έτος που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, εντός της Ελλάδας ή σε χώρες του εξωτερικού όπως:  

α) έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα χειρουργική επέμβαση και στο σπίτι νοσηλεία κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου,  

β) έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο και στο σπίτι νοσηλεία κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου,  

γ) θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες ή χρόνιες παθήσεις ή ασθένειες που απαιτούν συνεχή νοσηλεία σε νοσοκομείο ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο και παραμονή στο σπίτι κατά περίπτωση κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου.  

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι γονείς/ κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών ή οι ίδιοι, αν είναι ενήλικοι, θα πρέπει: 

    1. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας
    2. Να φέρουν με αίτησή τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του μαθητή, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής. Σε περίπτωση νοσηλείας σε χώρες του εξωτερικού, να προσκομίσουν τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις και έγγραφα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από πιστοποιημένο μεταφραστή του Μητρώου Πιστοποιημένων Μεταφραστών του Υπουργείου Εξωτερικών
    3. Η αίτηση του μαθητή, με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, κατατίθεται στη Διεύθυνση του σχολείου και τίθεται υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων που εξετάζει το αίτημα και, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, συντάσσεται πρακτικό για την  κάθε περίπτωση μαθητή, το οποίο κοινοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει το σχολείο.

Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών μέχρι δέκα (10) ημερών για όλο το διδακτικό έτος που οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά που δεν απαιτούν άμεσα νοσηλεία σε Νοσοκομείο, αλλά στο σπίτι νοσηλεία κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του Νοσοκομείου.  

Σε κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις οι γονείς/ κηδεμόνες/ασκούντες την επιμέλεια των μαθητών ή οι ίδιοι, αν είναι ενήλικοι, θα πρέπει: 

    1. Να ενημερώσουν τη Διεύθυνση του σχολείου για την ιδιάζουσα περίπτωση του προβλήματος υγείας. 
    2. Να φέρουν με αίτησή τους στη Διεύθυνση του σχολείου φοίτησης πρόσφατη σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής του Ε.Σ.Υ. ή Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του μαθητή, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή του Κέντρου ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής. Σε περίπτωση νοσηλείας σε χώρες του εξωτερικού, να προσκομίσουν τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις και έγγραφα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από την αρμόδια Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. 
    3.  Η αίτηση του μαθητή, με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση έγγραφα και δικαιολογητικά, κατατίθεται στη Διεύθυνση του σχολείου και τίθεται υπόψη του Συλλόγου Διδασκόντων που εξετάζει το αίτημα και, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, συντάσσεται πρακτικό για την κάθε περίπτωση μαθητή, το οποίο κοινοποιείται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει το σχολείο. 

Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών από τα μαθήματα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περιόδους έξαρσης εποχικών επιδημιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση επίσημου φορέα του Υπουργείου Υγείας και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, μαθητών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική, στον χορό ή σε άλλες καλές τέχνες, για τη μετάβαση και τη συμμετοχή τους σε συναυλίες, εκδηλώσεις χορού ή εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής που έχουν πανελλήνια ή πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εμβέλεια για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2) εβδομάδες. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους της πρόσκλησης συμμετοχής τους από το όργανο διοργάνωσης της εκδήλωσης, καθώς και βεβαίωσης συμμετοχής τους στην εκδήλωση.

Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα, για όσο διάστημα απαιτείται, για τη συμμετοχή μαθητών σε πανελλήνιους ή διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται με έγκριση του Y.ΠΑΙ.Θ.Α.

Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών  : 

           α) λόγω συμμετοχής τους σε σχολικές αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 

          β) Η φοίτηση των μαθητών/τριών θεωρείται επαρκής, ακόμα και στην περίπτωση όπου εκείνοι πραγματοποιήσουν, περισσότερες από εκατό δεκατέσσερεις  (114) απουσίες μέχρι και εκατό σαράντα (140) επιπλέον απουσίες, εφόσον αποδεδειγμένα συμμετέχουν ως αθλητές μέλη των ελληνικών εθνικών ομάδων σε αθλητικές υποχρεώσεις προετοιμασίας ή συμμετοχής σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς, βαλκανικούς, μεσογειακούς αγώνες ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες, 

         γ) μέχρι και εκατό είκοσι (120) επιπλέον απουσίες, εφόσον αποδεδειγμένα συμμετέχουν ως αθλητές αναγνωρισμένων αθλητικών ομοσπονδιών από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε κλιμάκια προετοιμασίας για την επιλογή τους στις ελληνικές εθνικές ομάδες ακόμα κι αν δεν συγκροτείται Εθνική ομάδα.  

        δ) Η φοίτηση των μαθητών, οι οποίοι ως αθλητές συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία, αναγνωρισμένη από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) απουσιών πραγματοποιήσουν μέχρι και εβδομήντα (70) επιπλέον απουσίες.

Η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων για όλες τις υποχρεώσεις των μαθητών που εμπίπτουν στις περ. β), γ) και δ) εκδίδεται εφόσον προσκομίζονται από τους ενδιαφερομένους οι προσκλήσεις συμμετοχής από τον επίσημο φορέα διοργάνωσης των αγώνων, καθώς και οι σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής τους και για τις υποχρεώσεις προετοιμασίας με την εθνική ομάδα, η σχετική βεβαίωση συμμετοχής από την εκάστοτε επίσημη Ομοσπονδία του αθλήματος.  

Οι απουσίες μαθητών λόγω συμμετοχής τους σε εθελοντική αιμοδοσία καταχωρίζονται αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ως εξής: i) Της ημέρας της αιμοδοσίας, όταν ο μαθητής προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος. ii) Μίας (1) ημέρας επιπλέον όταν ο μαθητής, με δική του πρωτοβουλία, προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο μαθητής ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία. Σημειώνεται ότι τα ηλικιακά κριτήρια των δοτών αίματος καθορίζονται από το π.δ. 138/2005 (Α’ 195), ήτοι το 18ο έτος. Μπορεί να γίνουν δεκτοί αιμοδότες ηλικίας 17 ετών με υπεύθυνη δήλωση των γονέων/ κηδεμόνων/ασκούντων την επιμέλεια.

Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για συμμετοχή σε εισιτήριες εξετάσεις σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής, οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως η Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων με εισήγηση του Υπεύθυνου του Τμήματος εξετάζει κατά περίπτωση τις απουσίες της κατηγορίας αυτής του μαθητή με βάση τις ημερομηνίες που φέρουν τα παρακάτω έγγραφα, που πρέπει να προσκομίσει ο μαθητής: α) βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών του μαθητή, προκειμένου να συμμετάσχει στις εισιτήριες εξετάσεις και β) βεβαίωση συμμετοχής του μαθητή στις εισιτήριες εξετάσεις.  

Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για τις διαδικασίες των προκαταρκτικών εξετάσεων (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές), προκειμένου οι μαθητές της Γ’ τάξης  να εισαχθούν σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και για τις υγειονομικές εξετάσεις για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Ο Σύλλογος Διδασκόντων με εισήγηση του Υπεύθυνου του Τμήματος εξετάζει κατά περίπτωση τις απουσίες της περίπτωσης αυτής του μαθητή με βάση τη βεβαίωση που εκδίδεται από τις αρμόδιες επιτροπές των συναρμόδιων υπουργείων ότι ο μαθητής προσήλθε στις προκαταρκτικές (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές) εξετάσεις. Η βεβαίωση αναφέρει τον τόπο και τη χρονική διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων. Σε περίπτωση που ο μαθητής εξετάζεται εκτός Περιφερειακής Ενότητας ή εκτός νησιού της μόνιμης κατοικίας του, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής (εκτός των νήσων), τότε η ημέρα πριν και η ημέρα μετά τις προκαταρκτικές εξετάσεις δεν προσμετράται στις απουσίες του. Επίσης, για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται από τους υποψηφίους κατά την υγειονομική τους εξέταση ενώπιον της επιτροπής, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μέχρι τρεις (3) ημέρες υπό την προϋπόθεση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών.

Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες λόγω υποχρεωτικής παρουσίας σε Δικαστήριο.

Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες μαθητών έως τριών (3) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση θανάτου συγγενούς τους έως και β’ βαθμού (γονείς/αδέλφια), καθώς και των ασκούντων την επιμέλεια. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών από τα οποία  προκύπτει ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη απουσίες μαθητή. 

Οι απουσίες των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων μαθητών καταχωρίζονται, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό της φοίτησης. 

  

Άρθρο 22 Απαλλαγή μαθητών/τριών από την ενεργό συμμετοχή σε μαθήματα  

  1. Φυσική Αγωγή:  

α) Αν μαθητής δεν μπορεί λόγω πάθησης, μόνιμης ή παροδικής, να συμμετέχει στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, απαλλάσσεται από την υποχρέωση παρακολούθησής του, αν ο γονέας/κηδεμόνας/ ο ασκών την επιμέλεια του ή ο ίδιος, αν είναι ενήλικος, υποβάλλει σχετική αίτηση στον Διευθυντή του σχολείου, συνοδευόμενη από ιατρική βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τους λόγους και τη διάρκεια της απαλλαγής, εντός πέντε (5) ημερών  

1.από την έναρξη των μαθημάτων ή 

2.την εμφάνιση της πάθησης ή την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο μετά από ασθένεια. Η βεβαίωση δεν απαιτείται αν η πάθηση αναφέρεται στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, το οποίο κατατίθεται υποχρεωτικά στη σχολική μονάδα και επικαιροποιείται σε κάθε μεταβολή της κατάστασης της υγείας του μαθητή ή των παραγόντων κινδύνου, οι οποίοι απαιτούν απαλλαγή του. 

 β) Την αίτηση της προηγούμενης παραγράφου εξετάζει επιτροπή αποτελούμενη από τον Διευθυντή του σχολείου, τον αρμόδιο  διδάσκοντα καθηγητή, και τον Υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής. Η Επιτροπή συντάσσει σχετική πράξη στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων, στην οποία καταγράφονται και οι δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει ο μαθητής την ώρα διεξαγωγής του μαθήματος. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, ο μαθητής προσκομίζει γνωμάτευση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσοκομείου.  

γ) Αν από τα στοιχεία του οικείου Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή προκύπτουν σοβαροί λόγοι υγείας που αποκλείουν τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή σε άλλη σχολική αθλητική δραστηριότητα, ο Διευθυντής, στις αρχές του σχολικού έτους, συγκροτεί Τριμελή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον ίδιο, ως Πρόεδρο, τον αρμόδιο εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής και τον Υπεύθυνο του οικείου τμήματος του σχολείου, ως μέλη. Η Επιτροπή συνεδριάζει αμέσως και αποφαίνεται για την απαλλαγή του μαθητή από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή για την αποχή του από συγκεκριμένες αθλητικές και άλλες σχολικές δραστηριότητες. Η παραπάνω Τριμελής Επιτροπή συγκαλείται από τον Διευθυντή και συνεδριάζει όταν κατά  τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προκύψουν θέματα της αρμοδιότητάς της.  

δ) Η απαλλαγή αρχίζει από την έναρξη των μαθημάτων ή από την εμφάνιση της πάθησης και αφορά ολόκληρο το διδακτικό έτος ή τμήμα του. Κατά τη διάρκεια της απαλλαγής ο μαθητής δεν έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί το μάθημα, αλλά την ώρα αυτή συμμετέχει στις δραστηριότητες που έχουν αποφασιστεί σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 του παρόντος.  

ε) Ο μαθητής  μπορεί να ζητήσει απαλλαγή μίας (1) διδακτικής ώρας από την παρακολούθηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, όταν υπάρχει λόγος. Ο διδάσκων μπορεί να χορηγήσει την απαλλαγή μετά από έγκριση του/της Διευθυντή του σχολείου